Без категория

Новини от Сектора: Свива ли се пазарът на термопомпи в Европа?

Новини от Сектора: Свива ли се пазарът на термопомпи в Европа?, AmaxGas

На 14-те основни европейски пазара на термопомпи общите продажби са се свили с около 5% – от 2,77 млн. през 2022 г. до 2,64 млн. през 2023 г., съобщава Европейската асоциация на термопомпите (EHPA). Тези 14 държави съставляват около 90% от европейския пазар на термопомпи. Поради свиването производителите са обявили около три хиляди съкращения или намаления на работните места.

Много държави, които отбелязаха общ растеж през 2023 г., показват низходяща спирала през последното тримесечие на годината.

През 2023 продажбите на термопомпи във Франция, Италия, Швеция, Финландия, Полша, Дания, Австрия и Швейцария са намалели рязко. В Италия се наблюдава най-рязък спад, въпреки силните резултати на държавата през изминали години.

За сметка на това в Португалия, Белгия, Норвегия, Нидерландия, Испания и Германия продажбите на термопомпи са се увеличили. Особено в Германия, продажбите на термопомпи нарастват рязко както в относително, така и в абсолютно изражение. Нидерландия и Белгия също разчитат на значително процентно увеличение.

Новини от Сектора: Свива ли се пазарът на термопомпи в Европа?, AmaxGasНовини от Сектора: Свива ли се пазарът на термопомпи в Европа?, AmaxGasНа 14-те основни европейски пазара на термопомпи общите продажби са се свили с около 5% - от 2,77 млн. през 2022 г. до 2,64 млн. през 2023 г., съобщава Европейската асоциация на термопомпите (EHPA)

През 2023 г. в Германия са били продадени рекордните 356 000 термопомпи, по данни на германските браншови асоциации Bundesverband Wärmepumpe (BWP) и Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie (BDH). Това представлява ръст от над 50 % за втора поредна година. Въпреки това, заради редица нови регулации в Германия, BWP и BDH вече предупредиха, че положителната динамика в държавата “едва ли ще продължи”.

В Нидерландия, която с години води тенденциите в продажбите на термопомпи, се очаква въвеждането на т.нар. “Хибриден Стандарт за Термопомпи”. Сценариите на Dutch New Energy Research предричат, че успешното въвеждане на стандарта ще донесе между 250 000 и 300 000 нови термопомпи в съществуващи сгради годишно. В случай на неефективна стандартизация, биха били реализирани само между 150 000 и 200 000 термопомпи годишно.

Отчасти поради свиването през последното тримесечие, пазарите на растеж (Португалия, Белгия, Норвегия, Нидерландия, Испания и Германия) не можаха да компенсират свиването в други европейски държави. Пазарните анализатори на EHPA също очакват низходящата тенденция да продължи и през 2024 г., индикираща ясно прекъсване на предишните 10 години на растеж.

Необходима е повече яснота


EHPA обяснява спада на продажбите до голяма степен с провала на плана за действие на ЕС за термопомпите. Той трябваше да бъде публикуван в началото на 2024 г. и да даде на индустрията политическа яснота за бъдещето.

Действително, от 2022 година насам много европейски държави предоставиха икономическа подкрепа на крайните клиенти за закупуване на термопомпа. Към 2023 г. обаче тази подкрепа беше преустановена в много държави, което намали и броя на продажбите на термопомпи. Такъв беше случаят и с Италия, която отбеляза най-голям спад, например.

“Секторът на термопомпите е изправен пред динамични кондиции и се нуждае от “всички ръце на палубата”. Компаниите инвестират в обучение и производствен капацитет, а потребителите се присъединяват към тях. Това, което е от решаващо значение сега, е компасът под формата на Плана за действие за термопомпите на ЕС и последващите национални планове. Те ще поддържат нещата стабилни”, каза Томас Новак, генерален секретар на EHPA.

“Ако Европа има сериозни намерения да подкрепи индустриите с нулево нетно потребление, декарбонизацията и постигането на по-голяма енергийна независимост, тя не може да си позволи да отлага. Един добър план за действие ще покаже на избирателите, че политиците на ЕС стоят зад тях. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-трудна ще бъде декарбонизацията на отоплението и охлаждането”, твърди Новак.

Необходима е и повече стабилност

С REPowerEU Европейският съюз се ангажира да осигури 60 милиона допълнителни термопомпи до 2030 г. За да се достигнат тези цифри обаче, е необходимо продажбите на термопомпи в Европа да се ускорят.

При сегашното забавяне общият брой на термопомпите в 27-те европейски държави членки, Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария ще достигне около 23 милиона до 2023 г. Следователно трябва да се направи много, за да има още 60 милиона – и общо 80 милиона – термопомпи до 2030 г.

Ето защо EHPA предлага да се обърне внимание на данъците върху енергията. За да се стимулира продажбата на термопомпи, цената на електроенергията трябва да бъде не повече от два пъти по-висока от цената на газа, например чрез ценообразуване на CO2 и данъчни облекчения за електроенергията. И накрая, този вид мерки за политическа подкрепа следва да бъдат дългосрочни, за да се осигури стабилна и предвидима бизнес обосновка на термопомпите.