Без категория

7 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА ГАЗОВ КОТЕЛ

7 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА ГАЗОВ КОТЕЛ

Какво трябва да вземем под внимание, когато купуваме газов котел? Как да изберем подходящ газов котел за нашия дом?

Инсталирането на нов газов котел е важно решение и дългосрочeн ангажимент, при който трябва да се вземат под внимание както настоящите, така и бъдещите нужди на едно домакинство. Изборът на нов газов котел за вашия дом може да бъде обезсърчаваща задача, поради огромното разнообразие от различни марки и модели.

Въпреки това, намирането на идеалния модел не е непосилно, ако сте направили необходимото прочуване и сте взели под внимание следните ключови фактори, които ще помогнат при взимането на решение:

o ИЗИСКВАНИЯ ЗА ТОПЛА ВОДА
o НЕОБХОДИМО ПРОСТРАНСТВО 
o РАЗМЕР НА ЖИЛИЩЕТО
o ИЗОЛАЦИЯ
o ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ 
o ФУНКЦИОНАЛНОСТ 
o ГАРАНЦИЯ, СЕРВИЗ И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ


ИЗИСКВАНИЯ ЗА ТОПЛА ВОДА

В зависимост от вашите изисквания за топла вода, брой членове на семейството, брой бани и честота на употребата на битова гореща вода, кондензните газови котли се разделят на комбинирани и системни модели.

Избор на газов котел - газов котел

Избор на газов котел – газов котел

Утопление на газов котел

Утопление на гозов котел

Комбинираните газови котли, наричани още проточни или двуконтурни са може би най-разпространените в България. Те са създадени, за да спестяват пространство в дома, осигурявайки отопление и битова гореща вода. Като решение, което съчетава и двете функции в едно тяло, комбинираните газови котли, премахват необходимостта от наличието на отделен бойлер за битова гореща вода и по-този начин заемат много по-малко място от жилищното пространство. Подходящи са за малки и средни жилища и апартаменти, с една до две бани и средна консумация на гореща вода.

Перфектната температура се постига с нашите продукти на Immergas

Перфектната температура се постига с нашите продукти

За да прецените дали този тип газов котел е подходящ за вашия дом, трябва да знаете колко гореща вода ще използвате или бихте използвали в бъдеще. За повечето домакинства с една баня най-често се препоръчва комбиниран газов котел, с мощност между 24-30 kW. В случай, че имате допълнителна баня, то тогава е препоръчително да изберете комбиниран газов котел с по-голяма мощност – между 30-35 kW. Предимство могат да имат уредите с така наречения адаптивен процес на производство на БГВ, при които чрез системата им за коригиране на дебита на сатнитарна вода се осъществява постоянна температура към два или повече консуматора.

Друга алтернатива са уредите с вграден обемен бойлер. Независимо от малкия разполагаем обем на бойлера в тях, но с наличието на голяма топлоообменна повърхност на вградената серпентина, те са в състояние да доставят необходимите количества топла вода към два и повече консуматора. Не на последно място трябва да отбележим, че котлите с вграден обемен бойлер са в състояние да предоставят повече БГВ, произхождащо от възможността за съхранение на количество с по-висока температура – например 60ºС и последващо разреждане до 37-38 ºС. Пример за такива модели са моделите Victrix Zeus и Victrix Zeus Superior.

Системните газови котли, познати още като газови котли само за отопление или едноконтурни, работят на същи принцип като комбинираните, но с тази разлика, че те също така трябва да имат допълнителен обем (външен обемен бойлер) за
производство и съхранение на битова гореща вода. Такива са моделите от серията Victrix TT Plus и Victrix Tera 24 X 1. Това ги прави идеалното решение за големи къщи и жилища, където има по-голямо домакинство и съответно повече бани, които се използват едновременно, допринасящи за значително по-висока консумацията на гореща вода. Допълнителният обем за съхранение, гарантира употребата на гореща вода през цялото време, без спадане на налягането.


НЕОБХОДИМО ПРОСТРАНСТВО

Важно е да се вземе под внимание и пространството, с което разполагате у дома. To е един от факторите, които ще повлияят на решението ви какъв газов котел да изберете. Повечето по-малки имоти разполагат с лимитирано пространство, което прави невъзможно поставянето на външен обемен бойлер.

Ако подменяте съществуващ стар газов котел с нов по-мощен модел, трябва да прецените дали новият газов котел ще е съвместим по размер с мястото, което вече сте отделили на стария.

За да научите повече кога е подходящият момент за замяна на вашия стар газов котел, вижте тук.


РАЗМЕР НА ЖИЛИЩЕТО

Освен че ви осигурява гореща вода, вашият газов котел е вероятно да бъде и основният източник на отопление за домa ви. Това означава, че е важно да изберете котел, който да е достатъчно голям, за да осигури достатъчно топлинна мощност, за да захрани целия ви имот.

Добрата инстлация на газов котел изисква и правилни изчисления

Размерът на битовия газов котел се измерва като топлинна мощност, която обикновено варира от 5 до 35 kW. Не се заблуждавайте, че е икономически изгодно да изберете котел, с възможност да осигурява топлина на двадесет радиатора, когато вкъщи имате едва няколко. Имайте предвид обаче, че размерът на вашия дом сам по себе си не е най -ефективният начин за идентифициране на правилния размер на котела. Всъщност много по-добре е да се изчисли загубата на топлина през ограждащите елементи на вашия дом.

В миналото, честа практика е била да се избира газов котел с около 30% повисока мощност от необходимата, за да се компенсират топлинните загуби. С напредването на технологиите обаче, вече не е необходимо да плащате за тази допълнителна инвестиция.

Загуба на температура

Gloves drying on a radiator

на топлина за вашия имот е по-сложно изчисление, което отчита не само площта на пода и броя на радиаторите, но и изолацията и редица други фактори, които ще повлияят на ефективността на отоплителната система. Професионалист в сферата е в състояние да изчисли колко топлина ще загуби дома ви в най-студения период от годината и да използва тази информация, за да предложи оптималния вариант на необходимия за вас котел и отоплителни тела за всяко помещение.


ИЗОЛАЦИЯ

Макар скъпа и сложна за инсталиране, изолацията е инвестиция в бъдещите поикономични сметки за отопление и също така – в по-ефективното отопление на дома изобщо.

Приблизително 25% от топлината, която домът ви губи е през покрива. Топлината се издига и се насочва към тавана/покрива. Затова при наличието на таванско помощение и покрив, трябва да започнете именно с тяхната изолация. Разбира се, трябва да проверите дали има и колко е дебела изолацията на стените, дали подът е директно върху земята, дали имате неотопляемо мазе или гараж, непосредствено до вашия имот.

В по-стари кооперации и къщи, поради липсата на добра изолация, може да става голямо течение и топлият въздух да излиза от много места. Едни от уязвимите са:

 Комините на камини
 Уплътненията на прозорци и външни врати, пукнатини около тях
 Електрически контакти и вградено осветление
o  Канали

Ако такъв е и случаят при вас, то тогава е най-добре да се обмисли за подмяна на цялата дограма с минимум двоен съклопакет.

Купуване на газов котел и правилният избор

Купуване на газов котел и правилният избор

Един наистина енергийно ефективен дом, трябва да бъде изолиран от покрива до основата му, като в допълнение към това трябва да се вземе под внимание контролът на влагата и свободното проникване на въздух във всяка област от жилището.


ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Важно е да помислите дали искате да поддържате същата отоплителна система, която вече съществува във вашия дом. Обикновено е най-добре да се запази същата от гледна точка на разходи и практичност, но в някои случаи смяната с друга отоплителна система е по-рентабилно решение. Такива са случаите при по-старите жилища, тъй като по-новите сгради обикновено имат оптимална отоплителна система. Имайте предвид, че различните системи също изискват различно пространство и може не винаги да са подходящи.

От гледна точка на газовия котел, препоръчително е да избирате модел с постоянно (константно) ∆Т на подаване и връщане към инсталацията. Това гарантира по-прецизна работа на газовия котел, защото поддържайки постоянна температурна разлика на подаване и връщане към инсталацията, се осигуряват константни параметри на горивния процес –  за оптимална енергийна ефективност. Такива модели са Victrix Tera, Victrix Omnia, Victrix Maior, Victrix ZeusVictrix kW TT.

Избор на газов котел и неговата енергийна ефективност

Избор на газов котел и неговата енергийна ефективност

За да увеличим общата ефективност у дома, трябва обаче да погледнем и отвъд газовия котел. С новите интелигентни контролери за терморегулация получавате възможност за тотален контрол и комфорт на отоплителната система в дома ви. Те позволяват температурно зониране – задаването на различни температури в различните стаи, като се избягва отопление на празни помещения. С тях дистанционно можете да програмирате газовия котел и желаните температурни стойности за битова гореща вода и за отопление.

С дистанционния интерфейс CARv² Wireless, например, получавате възможност за отдалечен контрол на настройките на инсталирания котел, от избраното от вас помещение в жилището. За разлика от повечето термостати, CARv² Wireless e седмичен програмируем термостат и дистанционен контролер в едно. Специалните функции за управление и модулация на мощността на котела, гарантират отличен топлинен комфорт и нисък енергиен разход.

Можете да прочете повече за причините да ползваме програмируем стаен термостат за управлението на газов котел тук.

WiFi контролерът Dominus прави възможна дистанционната комуникация с вашата отоплителна система от всяка точка на света. Той се управлява посредство приложението Dominus app, което се инсталира на телефон или таблет. С него можете да промените режима на работа на котела, да настроите желаната стайна температура за отопление, както и температурата на битовата гореща вода. Възможността за адаптиране на режима на топлоподаване, в зависимост от акумулационните характеристики на сградата или помещението, ще гарантира нисък енергиен разход и пълен топлинен комфорт. С функцията за постоянен контрол над работния статус на котела и споделен достъп със сервизната служба на IMMERGAS, Dominus осигурява спокойствие и сигурност.

С функцията за постоянен контрол над работния статус на котела и споделен достъп със сервизната служба на IMMERGAS, Dominus осигурява спокойствие и сигурност.

С функцията за постоянен контрол над работния статус на котела и споделен достъп със сервизната служба на IMMERGAS, Dominus осигурява спокойствие и сигурност.

Още предимства носи и инсталирането на външна температурна сонда от външната страна на сградата. Контролът за компенсация на промените във външната темпертура може да повиши ефективността на кондензния котел с до 15 на сто. Това е решение, което позволява на котела да регулира подаващата температура към отоплителната инсталация, в зависимост от текущата външна температура. По този начин точно, без колебания, се поддържа избраната от вас температура, независимо от климатичните условия навън.

Можете да разгледате повече аксесоари за оптимизация на енергийната ефективност.


ФУНКЦИОНАЛНОСТ

При избор на нов газов котел можете също да обмислите дали е важно за вас, котелът да е съвместим с алтернативни източници на енергия. Добре оразмерената соларна система за отопление и производство на битова гореща вода може да осигури до 60% от годишните Ви нужди за топла вода, но трябва да се обмисли внимателно как централната отоплителна система ще работи като цяло. Първо, трябва да закупите съвместим газов котел. Някои модерни газови котли вече са направени така, че да са съвместими със слънчевата енергия. Второ, ще ви е необходим обемен бойлер с две серпентини, който ще се загрява чрез топлообмен както от котела, така и от слънчевата система. Ако е достатъчно гореща, обемът на съхранената вода може да се подава директно към консуматора (т.е. 60 ° C плюс). Ако водата не е достигнала желната температура, котелът компенсира (доподгрява), като използва помалко гориво.

При избор на нов газов котел можете също да обмислите дали е важно за вас, котелът да е съвместим с алтернативни източници на енергия.

При избор на нов газов котел можете също да обмислите дали е важно за вас, котелът да е съвместим с алтернативни източници на енергия.

Подобренията на котлите са съпоставени с напредъка в контрола и управлението им. Вместо традиционния термостат, интелигентните контролери за зониране позволяват да се задават различни температури и седмични програми, като се избягва отопление на празни помещения – например CARv² Wireless. Можете също така дистанционно да контролирате и следите потреблението на енергия, като използвате приложение за смартфон чрез Dominus. Добре е да проучите дали избраният от вас газов котел поддържа новите технологии.


ГАРАНЦИЯ, СЕРВИЗ И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ

Покупката на самия газов котел е само част от целия процес на избор. Но трябва да се вземе под внимание, че преди да закупите газовия котел и да се съобразите с описаните точки по-горе е необходимо да проверите:

o  дали избраната от вас марка газов котел е разпространена в страната – не искате да изпадате в ситуация, в която няма към кого да се обърнете, за да разрешите възникнал проблем на вашия котел и може да останете без отопление и топла вода през зимния сезон.

o  кой поддържа дадената марка газови котли и има ли официални и оторизирани сервизи в страната, и по конкретно има ли такъв във вашето населено място – това неизменно е свързано с по-горната точка, защото всеки цени сигурна, надеждна и най-вече навременна комуникация.

кой поддържа дадената марка газови котли и има ли официални и оторизирани сервизи в страната

кой поддържа дадената марка газови котли и има ли официални и оторизирани сервизи в страната

o  колко достъпни финансово са резервните части и съпровождащите аксесоари за енергийна ефективност – често взимаме прибързани решения без внимателно да сме проверили „дребни детайли“ като например колко скъпи са резервните части, какво покриват гаранционните условия и дали са достъпни аксесоарите за терморегулиране.

o  поддържат ли сервизите резервни части и колко е периодът на изчакване – всяка уважавана марка трябва да има налични резервни части и да умее да реагира при спешни казуси, не искате да останете един месец без отопление и то точно в разгара на зимния сезон.

o  лесен ли е за управление избраният от вас модел, особено ако е предназначен за по-възрастни потребители – понякога в стремежа си да изберем високотехнологичен газов котел, не се замисляме, че посложното управление може да предизвика трудност при по-възрастния потребител. Препоръчително е да изберем модел с лесна навигация и достатъчно видими показатели.

o  колко време е гаранционния период на уреда и предлага ли се удължена гаранция – преди да направим своя избор трябва да се запознаем с гаранционните условия на газовия котел. Препоръчително е закупуването на удължена гаранция, защото това ще ви донесе спокойствие и същевременно ще ви предпази от скъпоструващи изненади.

Важно е да знаете:

Ефективното и надеждно функциониране на вашия газов котел зависи от множество фактори, по-важните от които са:

 Качеството на водата в отоплителната инсталация: киселинният показател pH, твърдост, проводимост, наличие на свободен кислород в отоплителната инсталация, както и механични остатъци от монтажа, масла и продукти от корозия. Тези фактори нанасят необратими повреди върху тооплообменниците на уредите.

 Монтирането на филтри за механични примеси, гарантира минимални натрупвания в радиаторите и уреда, както и до 6% икономия на газ за отоплителен сезон.

 Правилното адаптиране на газовия котел към особеностите на вашата отоплителна инсталация ще гарантира ниски енергийни разходи, безаварийна работа и комфорт.

Правилното адаптиране на газовия котел към особеностите на вашата отоплителна инсталация ще гарантира ниски енергийни разходи, безаварийна работа и комфорт.

Правилното адаптиране на газовия котел към особеностите на вашата отоплителна инсталация ще гарантира ниски енергийни разходи, безаварийна работа и комфорт.

Подобно на вашия автомобил, газовият котел трябва да се обслужва веднъж годишно. Най-добрият момент за това е през лятото, защото котелът може да е развил проблем поради неактивност. Навременната профилактика на вашия газов котел, ще ви предпази от потенциални проблеми като липса на топла вода и отопление по време на суровия зимен сезон.