Без категория

6 ПРИЧИНИ ЗА ЗАМЯНА НА СТАРИЯ ГАЗОВ КОТЕЛ

6 ПРИЧИНИ ЗА ЗАМЯНА НА СТАРИЯ ГАЗОВ КОТЕЛ

Замяна на котел?

Наличието на ефикасен и надежден газов котел е от съществено значениe за комфорта у дома. Като един от най-важните уреди, газовият котел осигурява на вас и на вашето семейство отопление и топла вода, независимо от климатичните условия навън.

Повече удобство и комфорт при зямяна на котел.

Когато котелът обаче остарява, той става неефективен и често ненадежден, което води до повече повреди и увеличена употреба на енергия. Това означава, че разходите за използване на вашия газов котел ще се увеличават с течение на времето, докато не дойде момент, в който стане икономически несъстоятелно да работи.

ЗАЩО Е ДОБРА ИДЕЯ ДА ЗАМЕНИТЕ СТАРИЯ СИ ГАЗОВ КОТЕЛ?

Подмяната на газовия котел може да ви спести пари от сметките за отопление, но има и други важни предимства, като например подобрен комфорт в дома ви. Може да имате желание да отложите смяната на котела си възможно най-дълго, но ако се забавите прекалено, бихте могли да изпитате редица проблеми – от повреди на котела, до скъпи ремонти и до високи сметки за газ.

Старите котли трудно могат да отговорят на нуждите на съвременните домакинства. Това е особено вярно през зимните месеци, когато вашата отоплителна система функционира на своя предел. С постоянно увеличаващите се разходи за енергия, както и с подобренията в технологията, ефективността на котлите е приоритет. Ако котелът ви спре да работи напълно и не може да бъде ремонтиран, очевидно ще трябва да се сдобиете с нов. Това обаче не е единствената причина да помислите за инвестиране в замяна с нов.

Ето някои основни признаци, по които да познаете, че може би е дошло време да смените стария модел котел у дома.

1. Чести повреди

Не винаги повредата на газовия котел изисква закупуване на нов, но ако установите, че уредът подлежи на често сервизиране (например повече от веднъж годишно), си струва да се запитате дали наистина вашия газов котел е достатъчно надежден. С годините, газовият котел може да стане неефективен и понякога много ненадежден. Това води до все по-чести повреди и в крайна сметка прави подмяната на стария котел единствената възможност.

Чести повреди при наличието на стар котел!

Чести повреди при наличието на стар котел!

Замяната на стар котел с по-нов модел не само ще подобри комфорта на вашия дом, но също така ще помогне да намалите значително сметките си за отопление и ще ви осигури спокойствието, че ще имате отопление и топла вода, винаги когато имате нужда.

2. Не работи толкова добре, колкото преди

Акоотоплителнави система вече не е в състояние да отговори на нуждите на вашето домакинство, трябва да помислите за подмяна. Например, ако се опитвате да поддържате дома си топъл или водата ви не е достатъчно гореща, това може да означава, че вашият котел вече не върши правилно работата си – или просто, че моделът, който имате, вече не съответства на нуждите на вашето домакинство.

3. Необяснимо увеличение на вашите сметки
Необяснимо увеличение на вашите сметки

Необяснимо увеличение на вашите сметки

Старите газови котли не са толкова енергийно ефективни, колкото новите модели, така че ако сте забелязали, че сметките ви за енергия са поскъпнали през последните месеци или години, за това може да бъде виновен и остарял газов котел.

4. Трудно се намират резервни части

Един от недостатъците при наличието на стар котел е фактът, че трудно могат да се намерят резервните части, необходими за поддържането му. Ако вашият уред изисква ремонт, който ще ви струва скъпо или е трудно да се снабдите с необходимите резервни части, то тогава е време да го замените с по-нов модел.

5. Не поддържа „интелигентните“ технологии

Все повече нови котли вече имат вградена функция или приложение за работа с интелигентна технология, което ви позволява да контролирате климатичния си комфорт през интернет, с помощта на таблет, компютър или мобилен телефон, когато и където и да сте.

Освен, че ви осигурява идеалната среда у дома, оптималният контрол на вашия газов котел ви позволява значително енергоспестяване.

6. Подобрена безопасност

Благодарение на напредъка в технологииите, съвременните газови котли са много по-безопаснии надеждни от старите модели. Въпреки това, не забравяйте да се уверите, че всяка година вашият газов уред се обслужва и проверява. По този начин оптимизирате ефективността и производителността му години напред.

КАКВО ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕТЕ ПОД ВНИМАНИЕ, КОГАТО ТЪРСИТЕ НОВ КОТЕЛ?

Инсталирането на нов котел е от съществено значение за дома и изборът му трябва да се разглежда като дългосрочен ангажименткакто към вашите настоящи, така и бъдещи нужди. Има няколко аспекта, за които трябва да помислите внимателно, преди да вземете решение.

Направете проучване

Консултирайте се с професионалист в сферата, за да ви препоръча най-подходящия модел газов котел, който да отговаря на вашите изисквания за топлинен комфорт.

Направете проучване в интернет и разпитайте ваши близки за съвет. Новият котел е важна покупка, така че малко проучване ще ви помогне да стесните избора си. Можете да разгледате нашите предложения за кондензни газови котли Immergas и аксесоари, подобряващи енергийната ефективност.

Immergas - световно призната марка за газови котли, термопомпи и хибридни системи!

Immergas – световно призната марка за газови котли, термопомпи и хибридни системи!

Бюджет

За повечето хора бюджетът диктува избора. Затова е наложително да бъдете ясни за бюджета си, като същевременно имате предвид изискванията си спрямо съотношението цена/качество. Едноподходящо решение биха могли да бъдат моделите Victrix Tera или Victrix Omnia, които благодарение на модулационната си циркулационна помпа с нисък разход, постигат високи нива на енергийна ефективност – за отопление на помещения и производство на гореща вода.

Място за новия котел

Местоположението на вашия нов котел е важен фактор, който трябва да вземете под внимание. Повечето котли днес са проектирани така, че да са компактни и по-леки, което позволява гъвкавост при монтажа, както в закрити пространства, така и на открито, в частично защитени пространства.

Място за новия котел след замяна на стар

Място за новия котел след замяна на стар

Модел Victrix Omnia е изключително подходящ за замяна на стари уреди с високи нива на консумация, благодарение са свързването по DIN, което позволява лесен и бърз монтаж.

Брой членове в домакинството

Броят на хората в дома ви е друг важен фактор, който трябва да вземете предвид при определянето на типа газов котел, който ще бъде най-полезен за вашите нужди. Ако сте ново семейство, трябва да вземете под внимание и факта, че вашите нужди вероятно ще се увеличат във времето при появата на деца.

Това от своя страна поставя въпроса колко гореща вода използвате или е вероятно да използвате в бъдеще.

Комфорт въ всяка стар с уредите на IMMERGAS

Комфорт въ всяка стар с уредите на IMMERGAS

За повечето домакинства с единична баня и душ, като цяло се препоръчва комбиниран котел между 24-30 kW. Когато има допълнителна баня е препоръчително да изберете по-голям котел с мощност 30-35 kW. В този случай особено подходящ модел е Victrix Maior.

Размер на имота

Инсталация на имот с продуктите на IMMERGAS

Инсталация на имот с продуктите на IMMERGAS

Площта на вашия дом е важен фактор, но имайте предвид обаче, че размерът на вашия имот сам по себе си не е най-ефективният начин за идентифициране на правилния котел – много по-добре е да се изчислят топлинните загуби. Свържете се с професионалист, за да разберете кой е най-подходящият модел газов котел за вашия дом.

Загуба на топлина

По-прецизното изчисление относно загубата на топлина за вашия имот, отчита не само площта на пода и броя на радиаторите, но и изолацията и други фактори, които ще повлияят на ефективността на отоплителната система.

Загуба на топлина

Загуба на топлина

Експерт е в състояние да изчисли какви ще са топлинните загуби на дома ви в най-студения ден от годината и да използва тази информация, за да изчисли оптималната мощност на котела.

Съществуваща отоплителна система

Важно е да помислите дали искате да поддържате същата система, която вече съществува във вашия дом. Обикновено е най-добре да се запази същата система от гледна точка на разходите и практичността, но може да има случаи, когато смяната с друга система може да бъде по-добро решение, например при ремонт на старо жилище.

Контрол на отоплението

С новите интелигентни контролери за терморегулация, получавате възможността за тотален контрол и комфорт на отоплителната система в дома ви. Те позволяват температурно зониране – задаването на различни температурив различните стаи, като се избягва отопление на празни помещения. С тях дистанционно можете да програмирате газовия котел и желаните температурни стойности за битова гореща вода и за отопление.

Такъв контролер е CARv²и в комбинация с интерфейсна комуникационна платка Dominus прави възможна дистанционната комуникация с вашата отоплителна система от всяка точка на света.

Такъв контролер е CARv²и в комбинация с интерфейсна комуникационна платка Dominus прави възможна дистанционната комуникация с вашата отоплителна система от всяка точка на света.

Такъв контролер е CARv²и в комбинация с интерфейсна комуникационна платка Dominus прави възможна дистанционната комуникация с вашата отоплителна система от всяка точка на света.

Инсталирането на външна температурна сонда от външната страна на сградата е решение, което позволява на котела да регулира подващата температура към отоплителната инсталация, в зависимост от текущата външна температура. По този начин се поддържа избраната от вас температура, независимо от климатичните условиянавън.

Можете да разгледате повече аксесоари за оптимизация на енергийната ефективност.