Без категория

КАМИНАТА: „СЪРЦЕТО“ НА ДОМА

КАМИНАТА: „СЪРЦЕТО“ НА ДОМА

ЗА УЮТЕН, СТИЛЕН И ЕКЛЕКТИЧЕН ИНТЕРИОР

Статия, публикувана в брой 4, сп. „ГРАДЪТ”, 2021

Символ на красота, стил и уют – газови камини,  е централен елемент в жилищното пространство. Освен че ще внесе повече естетика и атмосфера във вашия дом, камината е и практична придобивка, която ще отоплява дома ви и ще осигури комфортна температура през студените дни.

Съвременните решения за отопление с газова камина позволяват изключителна гъвкавост, а възможността от разнообразни стилови комбинации – както с класически, така и с по-съвременни модели – дава възможност за лесна адаптивност и интеграция във всяко пространство. Газовите камини притежават т.нар. камера за топъл въздух, позволяваща естествената му циркулация към помещението, в което е монтиран уредът и съответно равномерно отопление за по-голям комфорт.

Газови камини | Символ на красота, стил и уют – камината е централен елемент в жилищното пространство. Научете повече за каминитe тук!

Газови камини | Символ на красота, стил и уют – камината е централен елемент в жилищното пространство. Научете повече за каминитe тук!

Повече за камина “Venezia” тук

По отношение на енергийната ефективност газовите камини са ненадминати в сравнение с традиционните камини на дърва или пелети. Всички газови камини са със затворена горивна камера и са независими от въздуха в помещението, в което са инсталирани, като постъпването на въздуха за горене и отвеждането на димните газове се осигуряват от отвор/и на стена или покрив извън жилището. Някои от моделите са с включен вентилатор за отвеждане на димни газове и приток на въздух за горене, позволяващ по-компактни и дълги системи за димоотвеждане (например модели с принудителна тяга). Ефективността на различните типове варира, но като цяло камините на газ усвояват от 75% до 99% от горивната енергия като топлина в сравнение с камините на дърва, които осигуряват едва от 10% до 30%. Тъй като процесът КАМИНАТА: „СЪРЦЕТО“ НА ДОМА ЗА УЮТЕН, СТИЛЕН И ЕКЛЕКТИЧЕН ИНТЕРИОР на горене е изключително ефективен, газовите камини отделят много малко прахови частици във въздуха, с което се намаляват замърсяванията.

Идея за гозава камина - Venezia 130P

Идея за гозава камина – Venezia 130P

Друго основно предимство на газовите камини е продължителността на отоплението и контролът на количеството газ, което се използва. Освен че това дава свобода на потребителя, също така осигурява допълнителни икономии. С газовата камина не е необходимо обособяване на допълнително място за съхранение на дърва или пелети, както и постоянна поддръжка. Отоплението с камина на газ позволява настройка на интензитета на пламъка (мощността), времето за горене и настройка на точна температура чрез дистанционно управление и стаен термостат за регулация.

Повече за камина “Venezia 130P” тук

По отношение на инсталирането газовите камини са изключително гъвкаво решение. На практика те могат да бъдат интегрирани почти във всяко място, тъй като не изискват големия комин, необходим на камините на дърва. От гледна точка на инсталирането на елементи за димоотвеждане и пресен въздух газовите камини предлагат два основи типа:

  • С естествена тяга – притокът на въздух за горивния процес и извеждането на димни газове се осъществява посредством коаксиална тръбна система или фабричен метален комин.
  • С принудителна тяга с вентилатор – камината използва външния въздух за горене, след което отработеният въздух се извежда навън, използвайки разделна система. Наличието на вентилатор позволява рязкото редуциране на диаметрите на тръбите за въздух и димни газове и същевременно гарантира по-дълги тръбни трасета. Камините от този тип могат да бъдат централно разположени в помещение, като в този случай тръбните системи за димоотвеждане и пресен въздух могат да бъдат интегрирани в пода на жилището. Това е особено подходящо решение при случаите на отдалеченост или на неприложимост за свързване в близост до стена или таван. Тръбните системи могат също така да бъдат изведени през покрива, отзад или отстрани на дома. Това би било идеалното решение за жилища, които нямат съществуващ комин. Всички камини са със затворена горивна камера, за да поддържат правилното горене и да гарантират, че ефективността е висока, а качеството на въздуха в помещенията остава непроменено.

Създадена през 70-те години в Модена, Италия, компанията Italkero въплъщава истинско майсторство, красота и стил в уредите за отопление. Със своята гама от високоефективни, икономични и същевременно дизайнерски изработени газови камини, конвектори и външни отоплители, Italkero предоставя решения, подходящи както за дома, така и за градината. Италианският дизайн и изчистени линии превръщат практичното отопление в забележителен естетически акцент – перфектното допълнение към всеки интериор.

Перфектно решение и идея за газова камина: Portofino

Перфектно решение и идея за газова камина: Portofino

Повече за камина “Portofino” тук

Italkero дава възможност на интериорните дизайнери да изберат подходящо решение както по отношение на ефективност, така и по отношение на естетическата интеграция. В жилищното пространство газовите камини Italkero могат да бъдат изпълнени във вариант с корпус или вградени в стена, с едностранно, двустранно или тристранно стъкло, в зависимост от избраното архитектурно решение. Някои модели имат функция „огледало“ и могат да бъдат инсталирани „незабелязано“q като огледало в спалнята например, което се превръща в камина с красив видим пламък.

Mirror Flame e идеално решение, що се отнася до газовите камини. Към газовите камини се предлагат и различни естетически аксесоари: каменинови дърва, речни камъчета, антирефлексни стъкла, елементи за огледален ефект и други, които да подсилят усещането за реализъм и да придадат цялостна завършеност на интериора.

Mirror Flame e идеално решение, що се отнася до газовите камини. Към газовите камини се предлагат и различни естетически аксесоари: каменинови дърва, речни камъчета, антирефлексни стъкла, елементи за огледален ефект и други, които да подсилят усещането за реализъм и да придадат цялостна завършеност на интериора.

Повече за камина “Mirror Flame” тук

Към газовите камини се предлагат и различни естетически аксесоари: каменинови дърва, речни камъчета, антирефлексни стъкла, елементи за огледален ефект и други, които да подсилят усещането за реализъм и да придадат цялостна завършеност на интериора.

Друго решение, предлагано от Italkero, е изборът на газова горелка за външно или вътрешно инсталиране. Това би позволило още повече дизайнерски варианти, като например вграждането на горелка в маса „с жив огън“ в градината или пък интегрирането й около вода, с още по-въздействащ естетичен ефект. При по-класически интериори или за постигането на еклектични акценти в едно модерно жилище е възможно газовите горелки да се интегрират в стари камини, като се запази или реставрира тяхната визия за поголяма автентичност.

Газовата камина е практична естетика за всеки дом, която ще ви позволи да се наслаждавате на непрекъсната топлина, лесна за контрол и с минимална поддръжка, чисто и екологично. За повече информация относно предлаганите модели газови камини, възможностите им за интеграция и димоотвеждане, моля, свържете се с „Амакс Газ“ ООД, официален представител на Italkero за България.

Оригиналната статия може да разгледате в онлайн версията на списание „ГРАДЪТ” тук.